Fa fajták


Tudj meg többet azokról a fa fajtákról, melyekből a Haro parketták készülnek

A fának történelme van! És azt a csodás történetet behiheted otthonodba. Míg az igazi könyvmolyok a bükköt részesítik előnyben - elvégre a könyv kifejezés bükkből származik -, a zene szerelmesei inkább a juharot vagy a cseresznyét kedvelik. Talán új padlód hamarosan ugyanabból az anyagból készül, mint a szeretett hangszerek?

Ezennel egy sétára invitálunk, ha csak virtuálisan is, a fá csodálatos világába, Tarts velünk, és számos érdkes iformációt megtudhatsz azokról a fákról melyekből az exkluzív HARO parkettá készülnek! 


Tölgyfa


Időtlen elegancia

Érett, aranybarna tónusával és jellegzetes szemcséjével a tölgy egy időtlen szépséget közvetít, amely tökéletesen alkalmazkodik minden lakberendezéshez - akár klasszikus, akár modern. Eleganciája meghazudtolja robusztusságát: Aligha rendlkezik másik fa fajta nagyobb szilárdsággal és rugalmassággal. Ez teszi a tölgyfát az egyik legnépszerűbb padló alapanyaggá.


Az erő és a kitartás szimbóluma

A kelták és a germán népek, valamint a görögök és rómaiak szentként tisztelték a tölgyet. Az erő, a kitartás és a hosszú élet szimbólumának tartották. Állítólag Európa legöregebb tölgye a kelet-stájerországi Bierbaumban található. 990-ben említik először egy dokumentumban, és becslések szerint körülbelül 1200 éves. Törzsének kerülete majdnem kilenc méter.


Védelem és ellenálló képesség

Európában élő népek évszázadok óta tölgyből építették házaikat és hajóikat, mivel ez a fa a szélsőséges időjárásnak is ellenáll. Még a „velencei oszlopok” is tölgyből készülnek, és több mint 500 éve támogatják a lagúna város legszebb épületeit.


Érdemes tudni

Világszerte körülbelül 450 különböző tölgyfaj létezik, amelyek megtalálhatók az amerikai kontinensen, Európában, Ázsiában, valamint Észak-Afrikában. Németországban a tölgyek a leggyakoribb fafajok a bükkösök után. Többnyire vegyes erdőkben nőnek. Nagyobb tölgyerdőket ritkán találunk. A tölgyek (latinul Quercusnak hívják) a bükk családhoz, a Fagacae-hez tartoznak. A név eredetéről különféle elméletek léteznek: germán nyelven Eik-nek hívták őket, ami egyben fát is jelentett. Más források a latin esca, étel szóra utalnak. Korábban a disznókat makkokkal hízlalták,innen az asszociáció.


Bükkfa


Robusztus szépség

A bükkfa nagyon finom szemcsés, ugyanakkor kemény és szilárd. Ha parkettává dolgozzák fel, szinte meg sem kottyan eki, és ugyanolyan szívós és ellenálló padlóként, mint az erdőben. A frissen kivágott törzsek szárítás során a bükkfának kifejező, rózsás színe lesz.


Embernek és állatnak

Az érés után felnyíló kupacsban található a termés. Ez olajokban gazdag, és emberi fogyasztásra is alkalmas. Sanyarú időkben nyersen, főve, esetleg sütve is fogyasztották egyes vidékeken. A makkból étolaj is sajtolható. Emellett a fa termése a sertések kedvelt tápláléka is.


Érdemes tudni

Körülbelül 4500 évvel ezelőttig a tölgyek voltak a leggyakoribb fafajok Németországban. A romló éghajlat a bükkfának kedvezett, mint az alacsonyabb hőmérséklet és a nagyobb csapadékmennyiség. Napjainkban a bükk a Németországi Szövetségi Köztársaság erdőterületének mintegy 20% -t teszi ki, és nemcsak a keményfafajta, hanem az egyik legfontosabb fa faja lett az országnak. Nem csoda, hogy a"lombhullató fák királynőjének" is nevezik.


Juharfa


Milyen fafajta a juhar?

A Kárpát-medencében őshonos faj a korai juhar (Acer platanoides), a tatár juhar (Acer tataricum), a hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) és a mezei juhar (Acer campestre), illetve ennek egy endemikus változata, a mátrai juhar (Acer campestre var. acuminatilobum). Az Acer nemzetség az északi féltekéről származik. Ezek a szappanfavirágú családba tartozó lombhullató fák, Eurázsia, Észak-Afrika, valamint Közép- és Észak-Amerika mérsékelt éghajlatát részesítik előnyben. Az összesen 200 fafajta jelentős része a múltban Európában is megtalálható volt, azonban a jégkorszakot már nem sikerült túlélniük. Csak a szikimórfa, a norvég juhar és a közönséges juhar maradtak fenn. A legtöbb faja Kínában él.


Öröm a fülnek, avagy a zenélő fa

A hegedűkészítők a többi fához képest a fenyőt és a juhart részesítik előnyben, hiszen ezek a fafajták híresek a kitűnő rezonanciájukról és a könnyű megmunkálásról. Általában, a nehezebb juhar képezi a korpuszt, a lelket és a nyakat, amely példát Stradivarius hegedűi is követnek. A hangszer a varázslatos hangjának valódi okozója viszont máig rejtély maradt. Talán a XVII. és XVIII. század enyhe klímája is szerepet játszik benne, ami a fák lassú és egyenletes növekedését okozta. De a farönkök tárolási módja is közrejátszhatott, hiszen ekkor a velencei lagúnákban tárolták őket annak érdekében, hogy minél több ásványt felszívjanak.


Érdemes tudni

1965-ben húzták fel először a juharlevél szimbólummal díszített vörös-fehér kanadai zászlót. Míg a való életben a levélnek legfeljebb 23 durva, fűrészszerű széle van, addig a zászlón feltűnő változatnak csak 11. Mi ennek az oka? Csupán azért esett a 11-es változatra a döntés, mert a szélben végzett próbák során ezt a kialakítást találták a legszebbnek! Más országok is használnak a fákat vagy faleveleket zászlóikon, például Belize (mahagóni), Libanon (cédrus) és Egyenlítői-Guinea (mangrove).


Kőrisfa

A kőrisfa kemény és szívós, ugyanakkor rugalmas. Éppen ezért gyakran használják ott, ahol bizonyítani tudja ezeket az erősségeket. Például sporteszközök, szerszámfogantyúk, fakerekek és bútorok gyártásában. Dekoratív szemcséjével és a szinte fehértől az erős barnáig terjedő széles színképével meghódította a helyet a legnépszerűbb parketták között.


A világ középpontjában

Sok nép mitológiájában a világfa magában foglalja az eget, a földet és az alvilágot. A teutonoknál a Yggdrasil volt ez a hatalmas örökzöld kőris. A fa volt a központ eleme annak a helynek,  ahol az istenek találkoztak, tanácskoztak és ítélkeztek. Az ókori rómaiak szentimentális szakemberei romantikus jelentést adtak a kőrisfának. A Cupido szerelem isten nyilai állítólag kőris fából készültek.


Csúrcsa törve

Kérge sima, hamuszürke, a rügyek feketék, a fiatal lombozata zöld. A kőris magassága 9-15 m, de elérheti a 20-27 m-t is, törzsének kerülete átlagosan 1,5-1,8 m, de kivételes esetekben 6 m is lehet.Stratégiája: Nagyon gyorsan felnő, hogy mihamarabb imagasodjon a többi fa fölé, és naphoz érjen. 


Érdemes tudni

A kőrishez számtalan hagyomány és hiedelem fűződik. A beteges gyerekeket a törzsén vágott nyíláson vezették át, mivel különböző betegségek elleni gyógyhatást tulajdonítottak neki. Egy másik szokás szerint cickányt temettek el a fa törzsébe vájt lyukban, a cickányról ugyanis azt tartották, hogy a marhacsordát elvarázsolja, sántaságot és görcsöt okoz. Az ágak suhangatásaival űzték el ezt az átkot.